EFL Cups historie

EFL Cup (tidligere Football League Cup) har langt fra altid været en elsket turnering. Og den dag i dag er det stadig den turnering, som de store klubber nedprioriterer i forhold til Premier League, FA Cup og de europæiske turneringer.

Football League Cup blev til på initiativ fra FIFA-præsident, Stanley Rous, der i begyndelsen af 60'erne forudså, at ligaklubberne ville få færre kampe i fremtiden... Han ville derfor lave en cup-turnering, hvor kun de 92 Football League-klubber kunne deltage. Dermed kunne de klubber, der var blevet slået ud af FA Cup'en også bruge League Cup som kompensation.

Turneringen blev valgt fra
Da UEFA få år forinden havde etableret mesterholdenes Europa Cup, valgte de klubber, der skulle spille i Europa dog næsten konsekvent League Cup fra. De første 11 år af League Cups levetid var der derfor hele tiden klubber, der manglede for at fuldende billedet af en egentlig League Cup.

I slutningen af 60'erne droppede man idéen med at spille finalen over to kampe og flyttede den ene finalekamp på Wembley, og senere gav UEFA også vinderen af turneringen en plads i Inter Cities Fairs Cup, som de havde overtaget og gjort til UEFA Cup. Dermed kom der mere prestige over League Cup og i 1970-71 var det kun Everton, der valgte ikke at deltage, fordi de ville koncentrere sig om Europa Cup'en. Året efter blev det obligatorisk at deltage.

Forskellige formater afprøvet
Gennem årene er der blevet forsøgt med flere forskellige måder at spille League Cup på. I 1975-76 blev der indført returkampe i 1. runde, mens også straffesparkskonkurrencen blev brugt for første gang. I 1979-80 kom der også returkampe til i 2. runde, mens der stadig blev brrugt replays, som i FA Cup, helt frem til 1996-97. Her blev selve finalen faktisk afgjort i en replay, hvor Leicester City vandt med 1-0 på Hillsborough efter 1-1 i den første finale på Wembley.

I 1997-98 var replays helt afskaffet, mens de kørte videre i FA Cup. I 2001-02 var der heller ikke noget, der hed returkampe - bortset fra i semifinalerne, hvilket er sådan, som turneringen er bygget op i dag.

Store klubber som oversiddere
Som i FA Cup træder de store klubber senere ind i turneringen end de øvrige. Premier League-klubberne har som regel altid siddet over i 1. runde, mens også holdene, der har været involveret i Europa Cup-kampe, har siddet over i 2. runde.

Alligevel er det sket flere gange, at holdene fra de lavere rækker er kommet langt i turneringen. Senest var i 2012-13, hvor Bradford City dog mødte deres overmænd i Michael Laudrups Swansea City, der vandt finalen på Wembley med 5-0. Seneste vinder, som ikke har tilhørt bedste række, var Sheffield Wednesday, der slog Manchester United i 1991. To gange har et hold fra niveau tre vundet League Cup; Queens Park Rangers i 1966-67 og Swindon Town i 1968-69.

Football League skiftede fra 2016-17-sæsonen navn til English Football League (EFL), hvilket dermed også betød, at League Cup skiftede navn til EFL Cup.

EFL's historie | FA Cup's historie

Vigtige år i engelsk fodbolds historie
1863
Football Association (FA) bliver stiftet.
1871
FA Challenge Cup (FA Cup) etableres med Wanderers som den første vinder.
1872
England spiller den første landskamp i verden mod Skotland. Det ender uafgjort 0-0.
1888
12 klubber stifter Football League med start i september 1888 og sidste runde i februar 1889 (de sidste udsatte kampe blev spillet i april).
1892
Football Alliance bliver opløst og flere af klubberne optages i Football League, der samtidig opretter Division Two.
1908
Storbritannien vinder OL-guld ved at besejre Danmark med cifrene 2-0 i finalen.
1915
Football League tvinges til at holde pause pga. 1. verdenskrig. Pausen varer fire år.
1920
Division Three oprettes og bliver til en North- og South-række allerede året efter.
1923
Den første FA Cup-finale på Empire Stadium (i dag kendt som Wembley) bliver spillet for øjnene af (officielt) 126.047 tilskuere.
1939
Tre runder gammel aflyses Football League som konsekvens af Englands krigerklæring mod Nazi-Tyskland og dermed udbruddet af 2. verdenskrig. Denne gang ligger turneringen stille i næsten syv år.
1959
Division Three bliver splittet i to niveauer, Division Three og Division Four.
1961
Den første udgave af Football League Cup bliver afviklet med Aston Villa som vinder.
1966
England vinder VM i fodbold på hjemmebane med en 4-2-finalesejr over Vesttyskland.
1968
Manchester United vinder, som den første engelske klub, Europa Cup'en for mesterhold.
1977
Liverpool indleder otte år, der byder på total, engelsk dominans i Europa med syv mesterholdstitler. (Liverpool 4, Nottingham Forest 2 og Aston Villa 1)
1979
Football Conference bliver etableret som landsdækkende række lige under Football Leagues Division Four.
1981
Reglen om tre point for en sejr bliver indført i England som det første land i verden.
1983
Associate Members' Cup indføres for klubberne i tredje- og fjerdebedste række. I 1985-86 kommer Full Members' Cup til for klubberne i Division One og Two, da engelske hold bliver udelukket fra Europa Cup-deltagelse.
1985
Engelske hooliganoptøjer fører til, at 39 primært italienske fans bliver dræbt i forbindelse med Europa Cup-finalen mellem Liverpool og Juventus. England bliver udelukket i fem år - Liverpool i seks. I Bradford dør 56 mens flere end 250 bliver såret, da en tribune på klubbens stadion, Valley Parade, bryder i brand.
1986
Football League tillader op- og nedrykning mellem Division Four og Football Conference. Playoff-kampe om oprykning internt i Football League bliver indført.
1989
96 Liverpool-fans bliver mast ihjel pga. overfyldte tribuner på Hillsborough i Sheffield. Katastrofen fører reelt til, at der indføres siddepladser som krav på stadioner til kampe.
1990
Aston Villa bliver det første engelske hold i Europa Cup'en efter fem års karantæne, da klubben deltager i UEFA Cup.
1992
22 klubber bryder ud af Football League for at etablere FA Premier League. Associate Members' Cup skifter navn til Football League Trophy.
1999
Første engelske klub vinder Champions League, da Manchester United slår Bayern München i Barcelona. Det er den første mesterholdstitel siden Liverpool i 1984.
2004
Football League Division 1, 2 og 3 bliver re-branded som Football League Championship, Football League One og Football League Two.
2008
For første gang nogensinde står to engelske klubber over for hinanden i Champions League-finalen, da Manchester United slår Chelsea i Moskva.
2016
Football League bliver re-branded som English Football League (EFL) og Football League Cup samt Football League Trophy skifter navn til EFL Cup og EFL Trophy.