FA Cups historie

Verdens ældste turnering, FA Challenge Cup, blev indført i 1871, efter at den 28-årige ansatte i Football Association og, ikke mindst, fodboldspiller, Charles W. Alcock, havde foreslået, at en turnering blandt klubber hørende under FA "var ønskværdig at etablere".

Alcock spillede selv med i turneringen som anfører for Wanderers FC, hvor han, endda som anfører, gik hen og vandt den første turnering med en 1-0 sejr over Royal Engineers 16. marts 1872 på Kennington Oval i London for øjnene af 2.000 tilskuere. Turneringen havde budt på 15 kampe i alt.

Amatører og walkovers
De første mange år var det kun amatører, der deltog i FA Cup, da professionalismen først blev tilladt i 1885. Indtil Football League blev etableret i 1888, var FA Cup også en temmelig rodet turnering, hvor der hver sæson var indtil flere af de såkaldte "walkovers", hvor en vinder - af den ene eller anden årsag - blev fundet uden kamp. Oftest var det rejseudgifterne, der var den store synder.

FA Cup blev hurtigt en elsket turnering, hvor stor prestige stod på spil. Antallet af deltagende klubber steg for hver sæson, og i 1888 bød FA Cup på hele 155 opgør, før vinderen, West Bromwich Albion, var fundet.

Kvalifikation indføres
Da først Football League var blevet etableret den efterfølgende sæson, kom der for alvor skik på FA Cup. Amatørklubberne fik svært ved at klare sig mod de professionelle, og det blev besluttet at indføre kvalifikationsrunder, hvorfor kun de bedste klubber deltog i de egentlige runder, "proper rounds". I 1888-89-udgaven var der derfor kun 32 klubber med i hovedturneringen.

Klubbernes og publikums interesse steg dog voldsomt og i løbet af 1890'erne var tilskuertallene til især finalerne røget langt over 50.000. Den første udvidelse af turneringen fandt derfor sted i 1905 med en fordobling til 64 hold og nu seks hovedrunder.

Legendarisk åbning af Wembley
I 1923 blev Empire Stadium (Wembley) åbnet i London, og finalen blev flyttet permanent her til efter at have været spillet forskellige steder i årene op til. Der var massiv interesse for kampen, som stod mellem Bolton Wanderers fra Division One og West Ham United fra Division Two. Det officielle tilskuertal er opgjort til 126.047, men der er siden blevet gættet på både 200.000 og 300.000 reelle tilskuere til opgøret.

Kampen er gået over i historien som "The White Horse Final" efter en politibetjent, der holdt styr og skik på de mange tilskuere på sin hvide hest, "Billy". Bolton Wanderes vandt finalen med 2-0. Hesten Billy lægger i dag navn til White Horse Bridge, som i dag går over sporene ved togstationen tæt på Wembley Stadium.

Uendelige replays
Mens andre turneringer som VM og EM har haft forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence som fast inventar i mange år har folkene bag FA Cup stædigt holdt fast i, at uafgjorte kampe skulle spilles om i en ny kamp, de såkaldte "replays". Det har fire gange ført til hele fem opgør mellem to klubber i samme runde. De første var Bury og Stoke City, der måtte ud i fjerde replay-opgør, før de fandt en vinder i deres 1954-55-møde i 3. runde.

FA kom dog til en form for fornuft i 1991-92, hvor det blev besluttet, at hvert opgør kun kunne føre til ét replay-møde, hvilket fortsat er reglen i dag. Siden da har et replay-møde skulle afgøres på dagen med evt. forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence. Semifinalerne blev i 1992-93 flyttet til Wembley for at højne interessen for turneringen endnu mere. Disse bliver i dag, som finalen, afgjort over én kamp.

Wembley - Millennium - Wembley
Fra 1923 til 2000 blev alle finaler, undtagen en enkelt replay på Old Trafford i Manchester i 1970, spillet på det gamle Wembley. Mens det blev ombygget var det Millennium Stadium i Cardiff, der lagde græs til den store kamp. Det nye Wembley har huset alle finaler igen siden 2007.

De mest succesfulde klubber i turneringens historie er Arsenal med 12 titler og Manchester United med 11. Tottenham Hotspur, der har vundet turneringen otte gange, er den seneste klub uden for Football League, der er gået hele vejen. Det skete i 1900-01. Seneste vinder fra næstbedste række er West Ham United, der som Division Two-hold løftede trofæet i 1980. FA Cup har gennem årene været skue for adskillige "giant-killers", hvor de små non-league-klubber har slået store favoritter ud.

Football Leagues historie | EFL Cup's historie

Vigtige år i engelsk fodbolds historie
1863
Football Association (FA) bliver stiftet.
1871
FA Challenge Cup (FA Cup) etableres med Wanderers som den første vinder.
1872
England spiller den første landskamp i verden mod Skotland. Det ender uafgjort 0-0.
1888
12 klubber stifter Football League med start i september 1888 og sidste runde i februar 1889 (de sidste udsatte kampe blev spillet i april).
1892
Football Alliance bliver opløst og flere af klubberne optages i Football League, der samtidig opretter Division Two.
1908
Storbritannien vinder OL-guld ved at besejre Danmark med cifrene 2-0 i finalen.
1915
Football League tvinges til at holde pause pga. 1. verdenskrig. Pausen varer fire år.
1920
Division Three oprettes og bliver til en North- og South-række allerede året efter.
1923
Den første FA Cup-finale på Empire Stadium (i dag kendt som Wembley) bliver spillet for øjnene af (officielt) 126.047 tilskuere.
1939
Tre runder gammel aflyses Football League som konsekvens af Englands krigerklæring mod Nazi-Tyskland og dermed udbruddet af 2. verdenskrig. Denne gang ligger turneringen stille i næsten syv år.
1959
Division Three bliver splittet i to niveauer, Division Three og Division Four.
1961
Den første udgave af Football League Cup bliver afviklet med Aston Villa som vinder.
1966
England vinder VM i fodbold på hjemmebane med en 4-2-finalesejr over Vesttyskland.
1968
Manchester United vinder, som den første engelske klub, Europa Cup'en for mesterhold.
1977
Liverpool indleder otte år, der byder på total, engelsk dominans i Europa med syv mesterholdstitler. (Liverpool 4, Nottingham Forest 2 og Aston Villa 1)
1979
Football Conference bliver etableret som landsdækkende række lige under Football Leagues Division Four.
1981
Reglen om tre point for en sejr bliver indført i England som det første land i verden.
1983
Associate Members' Cup indføres for klubberne i tredje- og fjerdebedste række. I 1985-86 kommer Full Members' Cup til for klubberne i Division One og Two, da engelske hold bliver udelukket fra Europa Cup-deltagelse.
1985
Engelske hooliganoptøjer fører til, at 39 primært italienske fans bliver dræbt i forbindelse med Europa Cup-finalen mellem Liverpool og Juventus. England bliver udelukket i fem år - Liverpool i seks. I Bradford dør 56 mens flere end 250 bliver såret, da en tribune på klubbens stadion, Valley Parade, bryder i brand.
1986
Football League tillader op- og nedrykning mellem Division Four og Football Conference. Playoff-kampe om oprykning internt i Football League bliver indført.
1989
96 Liverpool-fans bliver mast ihjel pga. overfyldte tribuner på Hillsborough i Sheffield. Katastrofen fører reelt til, at der indføres siddepladser som krav på stadioner til kampe.
1990
Aston Villa bliver det første engelske hold i Europa Cup'en efter fem års karantæne, da klubben deltager i UEFA Cup.
1992
22 klubber bryder ud af Football League for at etablere FA Premier League. Associate Members' Cup skifter navn til Football League Trophy.
1999
Første engelske klub vinder Champions League, da Manchester United slår Bayern München i Barcelona. Det er den første mesterholdstitel siden Liverpool i 1984.
2004
Football League Division 1, 2 og 3 bliver re-branded som Football League Championship, Football League One og Football League Two.
2008
For første gang nogensinde står to engelske klubber over for hinanden i Champions League-finalen, da Manchester United slår Chelsea i Moskva.
2016
Football League bliver re-branded som English Football League (EFL) og Football League Cup samt Football League Trophy skifter navn til EFL Cup og EFL Trophy.